Venerine bradavice

Vidim da blud, razrvrat i golotinja caruje po naslovnim stranama jer to ljudi vole da vide, pa reko da proverim da li je to stvarno istina.
Pošto nemam naviku da objavljujem slike tuđe golotinje nisam imao drugog izbora nego da pravim ove bezobrazne kolače.
Realno, ima tu bezobrazluka koliko hoćete. Ime, oblik i na kraju ukus. Sve bezobrazno… Jedini problem koji sam morao da rešim jeste temperiranje bele čokolade. Nikada to nisam ranije radio i potrudio sam se da u receptu celu akciju što bolje objasnim. Zvuči kao ozbiljna nauka, ali eto meni je uspelo i to iz prvog puta.
Venerine bradavice (nisam im ja dao ime) su idealni kolači za porodične skupove jer će uobičajene teme poput fudbala i politike otići u drugi plan. Barem kad ih iznesete na sto…
Mislim da je na kraju ok i da napišem da me je da ih napravim zapravo inspirisao jedan odličan film.

Sastojci:

350 g crne čokolade

500 g kesten pirea

80 g maslaca

Prstohvat soli

400 g bele čokolade sa visokim procentom kakao maslaca.

Crvena boja za kolače

Način pripreme:

Na pari istopiti crnu čokoladu i maslac. To se radi tako što se posuda sa maslacem i čokoladom stavi u nešto veću šerpu u koju smo predhodno nasuli vodu i stavili na šporet na tihu vatru. Posuda sa u kojoj topimo čokoladu i maslac ne sme da dodiruje vodu, a voda svakako ne bi trebala da ključa.

U toku topljenja promešati nekoliko puta tako da se ubrza proces i dobije homogena masa. Skloniti sa vatre i ostaviti da se malo smlači.

Kesten pire izrendati i uz pomoć Tefal miksera pomešati sa mešavinom crne čokolade i maslaca.

Kada se dobije kompaktna masa ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. Bitno je da se ova masa dobro ohladi, jer ce se malo stegnuti i biće lakše da se od nje prave kuglice.

Od ohlađene mase napraviti kuglice veličine manjeg oraha i poređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Napravljene kuglice staviti u frižider da se malo stegnu.

Sada je vreme da se temperira bela čokolada. Temperiranje je u stvari topljenje čokolade do temperature na kojoj postaje tečna ali ne menja svoju teksturu niti ukus kada se kasnije opet stegne. Za ovu akciju vam je neophodan kuhinjski toplomer.

Ja sam belu čokoladu temperirao tako što sam je dobro usitnio i istopio pola od ukupne količine na pari na isti način kao i crnu na početku recepta. Jedino je bitno da temperatura otopljene bele čokolade bude između 44-50°C. Mešao sam čokoladu dok se topila. Kada se potpuno istopila i dosegla 45°C sklonio sam je sa pare i dodao drugu polovinu usitnjene bele čokolade. Mešao sam sve dok se sva čokolada nije istopila, tako što sam povremeno vraćao na paru jer je masa postajala gusta a komada čokolade je i dalje billo. U svakom slučaju mora da se vodi računa da temperatura čokolade ne pređe 45°C. Ovo nije školski način temperiranja čokolade ali radi! Uzgred da znate voda je neprijatelj temperirane čokade. Trudite se da ne dospe u posudu sa čokoladom.

Kada je bela čokolada spremna, odvojite sa strane 2 kašike temperirane čokolade i dadati par kapi crvene boje za kolače da bi ste je obojili i dobili roze boju bradavica.

Loptice izvaditi iz frižidera i preliti svaku tako da se bela čokolada što bolje razlije. Ovaj deo treba uraditi relativno brzo jer će temperirana čokolada početi da se zgušnjava.

Roze obojenu čokoladu dresir kesom ili na nelki drugi način naneti vrlo malo na vrh loptica sada obloženih belom čokoladom. Sačekati da se roze čokolada malo stegne pa onda blago prstima oblikovati bradavicu.

Sve vratiti u frižider i ostaviti da se dobro stegne barem 45 min.

Ako je sloj bele čokolade tvrd i krcne pod zubima onda znači da ste položili ispit i uspešno temperirali čokoladu.

Prijatno!

Prijatelji sajta
REZERVACIJA APARTMANA – 063307629
Apartmani se nalaze na lokaciji koja je povezana sa svim delovima grada Beograda.


LINK – REZERVACIJA Apartman Beograd – Zvezdara Lion
#ApartmanLIONzvezdara


LINK – REZERVACIJA Apartman Beograd – Zvezdara Carobnjak
#ApartmanCAROBNJAKzvezdara

Podeli ovaj članak:

Povezani Članci

Čuspajz sa tikvicama

SastojciPotrebno je:1 srednja glavica crnog luka3 srednje tikvice1 veći krompir1 kašičica soli1 kašičica mirođije1 kašičica origana2 kašike uljaPripremaNa ulju prondistati

Pročitaj Više